teisipäev, 14. juuni 2011 Logi sisse A+A-

Fukushima tuumaõnnetus oli kohe pärast tsunamit mitu korda hullem, kui ametlikult teatati

6 arvamust

Kuigi Fukushima Daiichi tuumajaama õnnetus tõsteti pärast õnnetust Tshernobõliga samale tasemele, anti sellele algselt palju kergem hinnang. Põhjust poleks sellele olnud, sest kohe pärast laastavat maavärinat ja tsunamit paiskus õhku suures koguses radioaktiivseid aineid, vahendab ajaleht Helsingin Sanomat.

Meeldibmeeldib | ei meeldiEi meeldi
Margit Adorf, toimetaja 07. juuni 2011 14:40
Niimoodi magab Fukushima tuumajaama töötaja. Foto tehtud 18. aprillil 2011

Niimoodi magab Fukushima tuumajaama töötaja. Foto tehtud 18. aprillil 2011 Foto: Reuters

 Sõltumatu uurimisrühm on kindlaks teinud, et kohe pärast tsunamit paiskus tuumajaamast õhku rohkem kui kaks korda suurem kogus radioaktiivseid aineid kui ametlikes teadaannetes edastatud andmetes kirjas.  Kolmes reaktoris toimus tuumade sulamine kiiremini kui algselt arvati.

Ametnike sõnul kandus suurem osa radioaktiivsest pilvest ookeanile ja mitte üle inimeste elupaikade. Siiski on BBC andmetel ka tuumajaama ümbritsevas keelutsoonis radiatsiooniga saastumine palju hullem kui oletatud.

Jaapani uudisteagentuur NHK edastab teate, et kohalik tuumajärelevalve inspektsioon on kinnitanud, et Fukushima Daiichi tuumajaamas sulas esimese reaktori tuum juba viis tundi pärast tsunamit. See on kümme tundi varasem aeg, kui TEPCO edastatud andmetes. Eile avaldatud raportis öeldakse, et kaks tundi pärast tsunamit ja reaktori jahutussüsteemi töö lakkamist olid esimese reaktori kütusevardad veest väljas. Need võisid sulanud olla juba 3 tundi hiljem, kahjustades ka reaktori mahutit. Kokkuvõttes tähendab see seda, et maikuus välja öeldud esimese reaktori sulamine toimus kümme tundi varem.

Viimastel andmetel oli teise reaktori tuum sulanud 80 tundi pärast loodusõnnetust ning kolmanda reaktori tuum sulas 79 tundi pärast maavärinat ja tsunamit. See tähendab, et teise reaktori kahjustus toimus erinevalt TEPCO hinnangust 29 tundi varem ja kolmanda reaktori kahjustus 13 tundi varem.

Kokku paiskus tuumajaama kahjustatud kolmest reaktorist välja radioaktiivseid aineid  jood 131 ja tseesium 137-t alates 11. märtsist kuue päeva jooksul 770 000 terabekerelli.

TEPCO on teatanud, et reaktorite jahutus ei tööta tänini korralikult ja tuumajaama keldrites on ikka veel 100 000 tonni tug

evalt radioaktiivsusega saastunud vett.

Fukushima Ülikooli teadlased püüavad valitsust veenda, et elanikele määratud lubatud radiatsioonidoosi suurust tuleb alandada. Kuigi inimesel, kes saab radiatsioonidoosi 10 mikrosiivertit tunnis, ei teki sellest tervisekahjustusi, muutub samasuguse doosi saamine probleemiks, kui inimene viibib niisuguse radiatsiooni piirkonnas pikemat aega, näiteks viis päeva. Sel juhul ületab saadud radiatsioonidoos 1 millisiiverti, mis on harilikes tingimustes inimese aastane radiatsioonidoos. Isegi madal radiatsioonidoos võib olla tervist kahjustav, hoiatavad Fukushima Ülikooli teadlased ning soovitavad kohalikel omavalitsustel välja töötada kava, kuidas eemaldada saastunud pealmised pinnasekihid. Elanike kaitsmiseks tuleb tõsiselt suhtuda ka madalasse radiatsiooni.

Meeldibmeeldib
ei meeldiEi meeldi



Selle artikli kohta on võimalik lugeda 6 arvamust
Lisa oma arvamus

Eesti Päevalehel on õigus Teie kirjutatud arvamust ajalehes avaldada. Eesti Päevaleht ei vastuta kasutajate poolt avaldatud arvamuste sisu eest.

 Olen tutvunud reeglitega ja võtan vastutuse oma sõnade eest.

Teie nimi:

Seotud

Reklaam


Surmalaagritest nopiti eestlasi „Traviatat” ja „Silvat” laulma

Täna 70 aastat tagasi küüditas Nõukogude võim Eestist Siberisse veidi üle 10 000 inimese, neist kolmandik olid alaealised. Teel ja Siberis hukkus 6000 inimest. Kuid see oli alles algus. Järgnevatel aastatel vangistasid kommunistid veel tuhandeid ja tuhandeid Eesti elanikke, kes saadeti kodust kaugele surema. Tänane lugu põhineb koorilaulja Juhan Sillaku unikaalsetel memuaaridel sellest, kuidas uskumatul kombel võis isegi surmasuus Kolõma vangilaagrites vedada ning sattuda kullakaevanduse asemel tööle… teatrisse!

Avalda arvamust

Arvamus

Jüri Adams
õigusekspert

Nekroloog maamaksule

Avalda arvamust

Uudised

Liialt kahjustatud seadmed andsid Haapsalu põlengu ekspertiisile tagasilöögi

Uurijad ei suutnud tuvastada, kas kõik signalisatsiooniandurid olid töökorras.

Avalda arvamust

Tulirelva saab vanemana ja kontrollituna

Eilsest kehtivad Soomes uued relvade omamist ja kasutamist käsitlevad seadusesätted, mida karmistati pärast mõne aasta taguseid ohvriterohkeid koolitulistamisi.

Avalda arvamust

Enda mõrva tellimise kahtlus osutus valeks

Toomas Tamm pääses. Ljadov, Arakas, Kasemaa ja Traat said süüdistuse.

Avalda arvamust

Trükilõhnaline luksuskaup

Paksule kriitpaberile trükitud ligi sajaleheküljeline ajakiri tundub äärmise luksusena, kellegi suuremeelse pillamisena.

Avalda arvamust

Arestis töötaja: lasta lahti või hoida palgal?

Kohtu poolt karistatud töötajad teevad oma sunnitud tööpausiga üksjagu peavalu.

Avalda arvamust

Dallase vanakesed näitasid Miami supertriole koha kätte

Esmakordselt NBA meistriks kroonitud Dallas Mavericks alistas finaalis 4:2 Miami Heati.

Avalda arvamust

Kommentaar: Tudengiiga on parim läbimurdeaeg

Arkansase ülikooli sprinteri Marek Niidu maailmatasemel jooksud USA-s tõestasid taas, kui tähtis on tudengina pööraselt pingutada.

Avalda arvamust

Sirelite kaunis suvi

Sirelid ja suve algus kuuluvad kokku. Sireleid kohtab tuulekaitsehekkidena, tolmumüüridena kruusateede ääres, parkides ja mahajäetud talukohtades, kus inimtegevusest peale sireli muud alles jäänud polegi. Sirelid sobivad ka moodsasse aeda, murusse üksikpõõsana või grupina värvilaike looma.

Avalda arvamust

Kaitseministeerium koondab 20-25 inimest

Kaitseministeeriumi koosseisus on alates 1. augustist 193,5 ameti- ja abiteenistuskohta senise 227,2 asemel ehk 33,7 ametikohta vähem. Reaalselt tähendab see umbes 20-25 teenistuja koondamist.

Avalda arvamust

Sandor Liivest saab tõenäoliselt suusaliidu uus president

Eesti Suusaliidu presidendi kohalt on lähiajal lahkumas Toomas Savi ning uue juhi kandidaadina nähakse Eesti Energia juhti Sandor Liivet, kellele on ka vastav ettepanek esitatud.

Avalda arvamust

Kaia Kanepi alustab Eastbourne´i turniiri teisipäeval

Kaia Kanepi läheb Eastbourne´i AEGON International tenniseturniiri avaringis kokku maailma 7. reketi ning eelmise aasta Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste võitja Francesca Schiavonega.

Avalda arvamust

Nädal tuleb hulga jahedam ja vihmasem

Alanud nädal tuleb võrreldes eelnevaga 10 kuni 12 kraadi jahedam, kuid ööpäeva keskmine õhutemperatuur on tõenäoliselt 15°C lähedal, mis on selle aja klimaatiline norm. Sageli sajab hoovihma.

Avalda arvamust

Kuuba jalgpallur põgenes meeskonnast tuletõrjeredeli kaudu

Kuuba koondise jalgpallur Yosniel Mesa kasutas võimalust ning põgenes USA´s toimuval Golden Cupi turniiril hotellist, lootuses leida ühendriikides kodumaa eest varjupaika.

1 arvamus

Mustamäel tehasehoones toimunud põleng on kontrolli alla saadud

Põleng Tallinnas Mäealuse tänaval on praeguseks lokaliseeritud ning õhusaastet ei ole. Inimesed võivad avada aknaid ning kasutada ventilatsiooniseadmeid.

1 arvamus

Kaduma läinud 9-aastane tüdruk leiti üles

Eile kella 12 paiku Pärnumaal kaduma läinud 9-aastane tüdruk on tänaseks tänu tähelepanelikele kodanikele üles leitud.

2 arvamust

Endine vormel-1 maailmameister: Hamilton sõidab ükskord kellegi surnuks!

Kolmekordne vormel-1 maailmameister Niki Lauda andis FIA´le teada, et kui liit peagi Lewis Hamiltonile tema agressiivse sõidu tõttu karistusi jagama ei hakka, võib keegi tõsiselt viga saada ning isegi surra.

2 arvamust

Kaitseliitlased ei tahtnud Tarmo Kõutsi ennast juhtima

Kaitseliitlased jätsid täna kaitseliidu vanematekogusse valimata kaitseväe endise juhataja Tarmo Kõutsi, kuigi ta kandideeris uuesti vanematekogu liikmeks.

1 arvamus

Kaitseministeerium kaotab 34 ametikohta

Kaitseministeerium vähendab alates 1. augustist koosseisu 15 protsenti, kaotades 34 ametikohta.

Avalda arvamust

Vanaküla karjääriväljalt ammutatakse 1,2 miljonit tonni põlevkivi

Keskkonnaministeerium kinnitas 9. juunil Eesti Energia Kaevanduste taotluse väljastada Vanaküla karjäärivälja kiilutükilt 1,2 miljonit tonni põlevkivi.

Avalda arvamust

Akadeemia tee tehnopargis kõlas rida plahvatusi, demineerijad on sündmuskohal

Täna kella 11.02 ajal said päästjad väljakutse Tallinna Akadeemia tee tehnoparki, kus toimus rida plahvatusi. Inimesi hoones seniste teadete kohaselt ei viibinud ja keegi viga ei saanud.

Avalda arvamust

Aidake 9-aastane Jaanika üles leida!

Pärnu politseijaoskond palub abi 9-aastase Jaanika Rohtla asukoha kindlaks tegemisel.

15 arvamust

Uuring: tarbijad eelistavad taas supermarketeid säästupoodidele

Nielseni iga-aastane jaekaubanduse uuring näitas, et tarbijad, kes hakkasid majandussurutise ajal eelistama säästupoode, on leidnud tagasitee supermarketitesse.

1 arvamus

Kiviõli ärimehe tapmise tellimise lavastamises süüdistatavad astuvad kohtu ette

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles nelja meest süüdistatakse erinevates kuritegudes, millega üritati Nikolai Reisman lavastada süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises.

Avalda arvamust

Dallas Mavericks võitis NBA meistritiitli

Ööl vastu tänast võitis NBA meistritiitli korvpalliklubi Dallas Mavericks, kes alistas finaali kuuendas kohtumises Miami Heati 105:95.

Avalda arvamust

Ilmajaam hoiatab äikse, rahe ja tugeva tormi eest

Täna päeva jooksul liiguvad üle Eesti äikesevihmapilved, mille all võivad tugevad tuulepuhangud 15-20 meetrini sekundis ulatuda, pole välistatud rahe.

Avalda arvamust

Narva bastionid tehakse lõpuks korda

Riik eraldas Narva Victoria bastioni renoveerimiseks 1,8 miljonit eurot, Euroopa Liidu fondidest lisandub veel 3,1 miljonit.

Avalda arvamust

Reklaam


Topeltkülg


Novaator

Ärileht

Venemaa ostab Eesti kogemust e-riigi ehitamiseks

Microlink aitas kaasa Venemaa naftapiirkonna Tjumeni oblasti e-teenuste loomisele, kirjutab Ärileht.

Avalda arvamust

Venelased ostavad Saaremaad kokku

Soomlased on Saaremaa kinnisvaraturult lahkumas ja tooni on andma hakanud jõukad venelased, kirjutab Ärileht.

Avalda arvamust

Jumalasulased kavandavad Eesti kõrgeimat maja

Mitme äsja valminud või kohe valmiva kinnisvaraarenduse taga seisab luteri kirik, kirjutab Ärileht.

5 arvamust

Juba sel kümnendil võetakse kasutusele isesõitvad autod

Isesõitvad autod ei ole enam ulme, vastav tehnoloogia on olemas ning mitmed õnnestunud testidki tehtud ja teoksil, kirjutab Ärileht. Ilma juhita sõitvate autode jõudmine meie tänavapilti võtab siiski aega, sest lahendamist vajab juriidiline probleem – kes vastutab tagajärgede eest, kui isesõitev auto läheb lolliks või sõiduki üle võtavad kontrolli terroristid?

2 arvamust

Blogid

KKK: Eesti Päevaleht tasuliseks?




Enimloetud

Viimased
Enimloetud
Enim arvamusi

Sudoku

sudoku Sudoku on loogikal põhinev numbrimäng
Mängi sudokut

Ilm

Vahelduva pilvisusega ilm. Sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 3-10 m/s. Sooja tuleb 15...2... 11 °C vahelduv
Ilm täpsemalt
© Eesti Päevalehe AS 1998-2010   Reklaam/Advertising  
Saada kuulutus   Tingimused   EALL