Vapp
„Postimees” 20.02.1992
 
Euroopa Nõukogu peasekretär:
venelaste hääleõigus võib ohustada eestlaste identiteeti
 

„Ma olen optimistlik, sest te olete õigel teel,” sõnas eile Toompeal Euroopa Nõukogu peasekretär Catherine Lalumiere.

Tema Eesti-visiidi eesmärgiks oli saada selgust, kas meie riik vastab nendele nõuetele, mida esitab oma liikmetele Euroopa Nõukogu. Praegu on selles 1949.aastal asutatud organisatsioonis 26 riiki. Eesti taotlus saada EN-i liikmeks ootab otsust alates septembrist 1991.

Catherine Lalumiere tundis oma külaskäigu ajal kõige rohkem huvi inimõiguste ja vähemusrahvuste probleemide vastu. Ta kohtus ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütliga, valitsuse esimehe Tiit Vähiga, välisminister Lennart Meriga, parlamendifraktsioonide ja vähemusrahvuste esindajatega. Vene saadikud juhtisid EN-i peasekretäri tähelepanu kodakondsus- ja omandiküsimustele, samuti vajadusele säilitada Eestis vene koolid.

Catherine Lalumiere ütles pressikonverentsil, et mõistab nüüd, mida tähendab see, kui 40% riigis elavatest inimestest on teisest rahvusest. „Ehkki paljud venelased on Eestisse saabunud kui okupandid, on nad ikkagi inimesed ja neile tuleb tagada inimõigused,”

Ta märkis samuti, et hääleõiguse andmise venelastele võib ohustada eestlaste identiteeti, ja avaldas lootust, et kodakondsusküsimustes jõutakse siiski mõlemaid pooli rahuldavale kokkuleppele.

Rääkides võimalusest venelasi kodumaale tagasi saata, avaldas Catherine Lalumiere arvamust, et repatrieerumine saab olla vaid vabatahtlik.

 
Kalle Muuli